top of page
1/1

謐海拾光

主持設計|洪蕊蕾

製圖與工程監造|施若羽

攝  影|三川二目空間攝影-lllooimage

設計面積|47.5坪

房屋狀況|新成屋

WHAT

​私人住宅空間

WHERE

台中市

WHEN

2021

20210713-17-1.jpg

愛琴海的浪漫交織於古文明的史詩和文藝情懷,

藉由繽紛筆觸的手繪壁畫與調性溫潤的木質元素引入空間,

環繞在屋主一家生活的核心空間—餐廳,

點亮旅行當下的美好心境,如海浪一般漫延至生活的每個角落。

20210713-14-1.jpg

設計的初始,業主提出:

「我們住過的房子都有一處是歐洲風景畫,不是手繪就是大圖輸出,來過我們家的客人都讚嘆不已,所以在新的房子希望延續這個特色。」

 

因此我們選擇了質感比較好的手繪壁畫,在決定配置這幅畫的位子時,我們認為室內其他空間都有很大的開窗,

因為該案件鄰近公園,可以直接欣賞窗外美景,因此建議把壁畫配置唯一在沒有開窗、自然光線較暗的餐廳區。

在選擇畫面主題時,我們與業主共同討論家人曾經的旅行記憶,

希望能夠找出一處是一家人印象最深刻、有著美好回憶的旅行地。

 

最後幾番討論後決定了用愛琴海風景,

希望能在住家營造出在愛琴海邊用餐的氛圍!

20210713-21.jpg
20210713-20-1.jpg
20210713-19-1.jpg

原本的屋型格局方正,空間配置良好,美中不足的是有開門見主臥室門的缺憾,

因此我們在玄關處規劃鐵件玻璃格屏,作為入戶的緩衝區,可稍微阻擋視線,

藍白的配色也切入室內主題,回家的同時彷彿開啟記憶的浪漫之旅。

20210713-25-1.jpg

玄關的櫃體檯面延伸及電視牆文化石造型,靈感來自希臘地中海式建築的白色矮牆優雅的弧度線條,

視線導向區隔客餐廳的鋁框滑門,則以歐洲小鎮隨處可見的尖頂屋作為意象,

透過長虹玻璃與清玻璃的拼接,為空間帶來更多層次和光影的交疊感。

20210713-23.jpg
20210713-24.jpg

考量到屋主希望收納不要堆積於採光好的客廳,

我們將小孩房隔間向內推,創造出可容納多台風扇、吸塵器、行李箱的收納櫃體,

下方利用燈光打亮地面懸空,減少走道的壓迫感。

走道上方天花利用崁入式燈條造型,隱藏冷氣與全熱交換機的同時,也引導視線向內延伸。

20210713-22.jpg
20210713-12.jpg

採光極佳的主臥房以仿舊木拼接感的壁紙為主軸,一覺醒來,宛如置身度假時的愜意小屋,

兩側床邊櫃,同時考量到收納和放置物品,以弧角相接高低檯面,美感與實用並存。

20210713-03.jpg
20210713-06.jpg
20210713-02.jpg

The romance of the Aegean Sea is interwoven with the epic poetry and classical literary sentiments.

We have introduced European hand-painted murals with colourful brushstrokes and warm wood elements into the space, surrounding the dining room, which is the heart of the family's life. The wood elements illuminate the travel moments, like waves lapping at every corner of life.

The extension of the counter tops in the entrance hall and the cultural stone shapes on the TV wall are inspired by the elegant curves of the white low walls of Greek Mediterranean architecture, while the aluminium-framed sliding doors separating the living and dining rooms. They are inspired by the spires that can be found everywhere in European towns. The combination of iridescent glass and clear glass brings more layers of light and shadow into the space, giving the home a European feel.

As you enter the space, the ceiling above the walkway is shaped like a recessed light bar, this is not only for concealing the air conditioner , but also acts as a beam of light, guiding the view into the interior. The Mediterranean colour scheme of blue and white is also relevant to the theme of the interior, allowing the homeowner, who loves to travel to Europe, to take a romantic trip down memory lane when returning home.

bottom of page